Ako vybrať moka kanvicu a french press?

Moka kanvičky aj french press patria medzi tradičné, ale na nejakú dobu pozabudnuté spôsoby prípravy kávy. Dnes sa ale ich popularita vracia a pre mnoho milovníkov voňavého nápoja sa stávajú dostupnou a pritom vynikajúcou alternatívou k drahým a zložitým strojom na espresso. Ktorý z nich ale zvoliť a akú moka kanvicu či french press si vybrať?

Moka kanvičky aj french press patria medzi tradičné, ale na nejakú dobu pozabudnuté spôsoby prípravy kávy. Dnes sa ale ich popularita vracia a pre mnoho milovníkov voňavého nápoja sa stávajú dostupnou a pritom vynikajúcou alternatívou k drahým a zložitým strojom na espresso. Ktorý z nich ale zvoliť a akú moka kanvicu či french press si vybrať?

Doba čítania 7 min.
Klára, redakcia Heureka.sk

Moka kanvička

  • Rýchla a jednoduchá príprava kávy

  • Nízka obstarávacia cena

  • Kompaktné prevedenie

  • Jednoduchá údržba

  • Vhodné pre milovníkov malej a silnej kávy

  • Veľké množstvo originálnych designov

  • K použitiu na indukciu je potrebné zaobstarať si moka kanvičku z nerezu

  • Nie je optimálna pre milovníkov kávy, ktorí si radi vychutnávajú jemné chuťové odtiene kávy

Moka kanvičky

French press

  • Rýchla a jednoduchá príprava kávy alebo sypaného čaju

  • Elegantný dizajn

  • Kompaktné prevedenie - menšie french pressy sú vhodné aj na cesty

  • Prípravu slabšej kávy s jemnejšou chuťou

  • Vo french presse možno s trochou úsilia našľahať aj mlieko

  • Vyžaduje dôkladnejšie čistenie

  • Je nutné vystihnúť správnu dobu lúhovania

French pressy

Výber moka kanvičky

Moka kanvičiek je niekoľko druhov, líšia sa predovšetkým v materiáli, z ktorého sú vyrobené. Jedná sa o klasické hliníkové kanvičky, nerezové, kombinácia hliníka a nerezu a potom tu sú špeciálne elektrické moka kanvičky. Úchyty a rukoväť potom bývajú vyrobené zo žiaruvzdorného plastu.

Hliníková

  • Hliník je tradičný materiál pre výrobu moka kanvičiek

  • Vytvára takzvanú kávovú patinu a nasáva do seba chuť nápoja

  • Hliníkové moka kanvičky sú vhodné na všetky typy sporákov okrem indukcie

  • Nízka hmotnosť a kompaktné rozmery, vďaka ktorým je kanvička z tohto materiálu ideálna na cesty

  • Nie je možné umývať v umývačke riadu

Nerezová moka kanvička na indukciu

  • Nerez je veľmi kvalitný a stály materiál s dlhou životnosťou

  • Hodí sa na všetky typy sporákov vrátane indukcie

  • Moderný čistý dizajn

  • Vhodné pre umývanie v umývačke riadu

  • Nerezové moka kanvičky sú ťažšie ako hliníkové

Ak používate indukčný varič, overte si, či je s ním kanvica kompatibilná. Skontrolujte si tiež, aký minimálny priemer musí mať riad, aby sa dal na vašom variči použiť. Ak je dno moka kanvičky menší ako minimálny priemer, varič sa jednoducho nezapne. Potrebné informácie nájdete v návode na použitie vášho variča.

Kombinácia nerezu a hliníku

  • Spojenie tradičnej talianskej klasiky hliníka a moderného nerezu

  • Spodná časť je vyrobená z nerezu, aby bola kanvička použiteľná aj na indukciu

  • Horná časť je z klasického potravinárskeho hliníka, aby sa zachovala kávová patina a nezameniteľná chuť talianskej kávy

  • Hliník umožňuje mnoho farebných prevedení a nových dizajnov

Moka kanvička elektrická

  • Klasická hliníková moka kanvička s vlastným zdrojom energie, stačí ju zapojiť do zásuvky

  • Ponúka veľa prídavných funkcií, napríklad udržiavanie teploty kávy, kým ju nenalejete do šálok alebo časovač, vďaka ktorému si môžete nastaviť presnú hodinu, na ktorú chcete mať kávu pripravenú

  • Ľahko prenášateľná a použiteľná všade tam, kde je dostupný elektrický prúd

Výber french pressa

U French pressov je výber jednoduchší, nie je ich toľko typov a vyzerajú všetky podobne. Rovnako ako kanvičky sa líšia len v používaných materiáloch. Najnápadnejšou časťou french pressa je jeho telo čiže varná nádoba. Tá je u väčšiny prístrojov vyrobená z borosilikátového varného skla. Existujú ale aj alternatívy. French pressá sa vyrábajú aj z polykarbonátu, ktorého hlavnou výhodou je jeho väčšia životnosť a odolnosť voči rozbitiu. Prípadne z nerezovej ocele, ktorá je tiež nerozbitná a navyše udrží nápoj až hodinu, či dve horúci.

Nerezový french press v nadčasovom dizajne udrží nápoj horúci až 2 hodiny

Sitko a piest sú u všetkých french pressov kovové a líšia sa len svojou štruktúrou. Líši sa tiež použitý materiál na tesnenie po obvode sitka. Tradičnú pružinku, ktorá tlačí na stenu french pressa u niektorých prístrojov nahrádza lepší tesniaci silikónový krúžok. Pri výbere french pressa odporúčame tiež overiť, či má predajca k dispozícii náhradné diely - sklá, sitká či držiaky sitiek.

French press využijete aj pri príprave sypaného čaju

Akú vybrať veľkosť?

Veľkosť moka kanvičky aj french pressa je dôležitým faktorom pri výbere. Varíte si kávu sami pre seba do malej šálky? Alebo ju robíte pre celú kanceláriu, či máte v obľube piť svoj životabudič z pollitrového kafáča? V oboch prípadoch budete potrebovať prístroj s trochu odlišnými parametrami. Ak kávu servírujete do tradičných slovenských hrnčekov, šesť šálok uvedených na obale french pressa, či moka kanvice vám nezaručí, že na jednu várku napojíte 6 osôb. Usmernením pri výbere správnej veľkosti pre vás môže byť prepočet na objem. Zatiaľ čo u moka kanvičiek zodpovedá jedna šálka približne 50 ml výsledného nápoja, u french pressov je jednou šálkou myslených približne 100 ml.

Počet šálok

Objem nádoby

1–2

100–200 ml

2–4

200–300 ml

4–6

300–600 ml

Ako funguje moka kanvička

Moka kanvička funguje jednoducho - voda v uzavretej nádobe sa začne vyparovať a tým sa zvyšuje tlak. Akonáhle je tlak v nádobe dostatočný, dôjde k prudkému výronu horúcej vody cez jediný otvor. Horúca voda prebublá cez sitko so zomletou kávou až do hornej nádobky pre hotovú kávu.

Ako uvariť kávu v moka kanvičke?

  • Nameľte si čerstvú kávu. Hrubosť kávy do moka kanvičky by mala byť jemnejšia ako pre french press, ale hrubšia než na prípravu espressa v kávovare.

  • Kávou naplňte filter vždy až po okraj alebo po rysku. Kávu nestláčajte, ale len ľahko zarovnajte. Väčšinou postačí párkrát cinknúť lyžičkou a sitko.

  • Do spodnej časti kanvičky nalejte vodu až po ventil. Vodu môžete naliať studenú aj predhriatu tesne pod bod varu.

  • Pevne zaskrutkujte oba diely kanvičky.

  • Kanvičku postavte na platňu a varte len na miernom plameni, aby sa káva nespálila a nezhorkla.

  • Akonáhle začne para prechádzať kávou, bude vydávať syčivý zvuk.

  • Po prebublaní pary cez filter už kávu ďalej nevarte a zložte kanvičku z platničky.

  • Kávu zľahka premiešajte lyžicou a nalievajte do šálok.

Akonáhle začne kanvička bublať, stiahnite ju z plameňa

Príprava kávy vo french presse

  • French press je potrebné najprv zahriať, uvarte si teda toľko vody, koľko sa zmestí do vášho french pressa a nechajte ju v ňom chvíľu odstáť.

  • Kávu do french pressa nameľte skôr nahrubo a vysypte do nádoby.

  • Zalejte kávu horúcou vodou (90 °C), najprv len kúsok nad okraj zomletej kávy, následne vodu dolejte a zamiešajte.

  • Nádobu zakryte viečkom s vytiahnutým piestom, aby neunikalo teplo.

  • Nechajte odstáť 3-4 minúty a začnite pomaly stláčať piest dole. Sitko oddelí usadeninu od kávy.

  • Nalievajte do šálok, najlepšie predhriatych, alebo do servírovacej kanvice.